Nieuwwaarde auto

Nieuwwaarde Auto

De nieuwwaarde auto, de prijs die in de boeken staat als de originele prijs, die betaald is voor de auto, toen deze als nieuw uit de fabriek kwam, c.q. door de dealer aan de eerste eigenaar van de auto werd afgeleverd. De dealer zal ook spreken over de cataloguswaarde.

Als je zelf de eerste eigenaar van de auto bent, dan weet je natuurlijk precies wat je voor dit voertuig betaald hebt. Maar veel auto’s worden weliswaar verkocht als tweedehands auto’s, maar verzekerd tegen nieuwwaarde. En dat kan natuurlijk prima, als de auto nog niet zo oud was toen je deze kocht, en je de juiste autoverzekering hebt afgesloten.

In dat geval weet je natuurlijk meestal niet wat de nieuwwaarde is. Je hebt waarschijnlijk geen flauw idee wat het voertuig gekost heeft toen het voor de eerste keer op kenteken werd gezet, en je weet zeer waarschijnlijk niet wat extra zaken als de radio of het navigatiesysteem hebben gekost.

Juist voor de verzekering, en al helemaal als je een schade hebt opgelopen, kan het belangrijk zijn om zowel de aanschafprijs van de nieuwe auto te weten, als de prijs die voor de accessoires is betaald.

Vooral als je een jonge occasion hebt, of de auto nieuw hebt gekocht, vaak is dat totdat de auto één jaar oud is, betaald de verzekeraar bij diefstal of total loss, de nieuwwaarde.

Hoe kom je achter de nieuwwaarde van een auto?

Om zelf achter de nieuwwaarde te komen, zijn er simpel weg een paar methoden.

Allereerst kan je natuurlijk de dealer vragen, of de vorige eigenaar, als dat van toepassing is. Deze weten vaak wel wat de prijs voor eventuele accessoires was.

Ook kan je de nieuwwaarde bij bijvoorbeeld de ANWB of Bovag navragen, aangezien deze beide ook de prijzen van dergelijke voertuigen bijhouden.

De RDW, en dat kan je meestal wel opvragen met behulp van een gratis kenteken check, heeft in haar register precies staan wat de oorspronkelijke nieuwwaarde was. Maar bij deze twee laatste methoden worden meestal geen prijzen van accessoires bijgehouden.

Bij een kenteken check zie je dus ook de originele cataloguswaarde, alhoewel de eerste eigenaar natuurlijk ook korting heeft kunnen krijgen.

Overigens de nieuwwaarde auto is voor de meeste verzekeraars slechts één jaar geldig, en voor enkele andere verzekeraars zelfs drie jaar. Enerzijds kan het dus bijzonder gunstig zijn om daarbij de juiste autoverzekering uit te kiezen, anderzijds is het ook erg belangrijk om de juiste nieuwwaarde zelf bij te houden, en daarbij natuurlijk ook de aanschafprijs van de accessoires.